آنچه باید درباره طرح کسب وکار بدانیم.
اگر به فکر راهاندازی کسب وکارتان هستید، قبل از شروع کسب وکارتان به احتمال زیاد واژه طرح کسب وکار را شنیده اید و درباره آن اطلاعاتی کسب کردهاید.اما آیا شما حقیقتا هدف نوشتن طرح کسب وکار را می دانید؟ آیا داشتن طرح کسب وکار برایتان ضروری است؟ چگونه می توان یک طرح کسب وکار کاربردی نوشت؟
آنچه در این گزارش آمده است پایه و اساسی برای نوشتن یک طرح کسب وکار کاربردی را فراهم می کند.
توضیحی درباره طرح کسب وکار
به بیان ساده، طرح کسب وکار، سندی است که اصول اولیه کسب وکار، محصولات، خدمات، بازار هدف، اهداف کسب وکار و چگونگی دستیابی به اهداف را شرح می دهد. یکی از چند طرح مهمی که بایستی در هنگام شروع کسب وکارتان داشته باشید، طرح کسب وکار است. برنامه بازاریابی و برنامه مالی نیز مهم هستند. یک طرح کسب وکار هر سه برنامه گفته شده را تجمیع می کند. در واقع برنامه بازاریابی و برنامه مالی نیز در طرح کسب وکار گنجانده می شوند.
به طرح کسب و کار یا بیزینس پلن خود بهعنوان یک نقشه یا برگ سبزی نگاه کنید که کسب و کار شما را از مرحله استارت آپ و سپس استقرار و درنهایت رشد کسب و کار هدایت میکند.
چرا به یک طرح کسب وکار نیاز داریم؟
دلایل زیادی برای نیاز به یک طرح کسب وکار وجود دارد، این دلایل با توجه به نوع کسب وکار و هدف از نوشتن طرح کسب وکار دچار تغییر می شود. نقطه اشتراک همه کسب وکارها ضرورت وجود طرح کسب و کار است. از این گذشته، چگونه می توانید بدون یک چنین برنامه مکتوبی به کسب وکارتان رونق ببخشید؟
از جمله دلایل نیاز شما به یک طرح کسب وکار کاربردی می توان گفت:
• اگر می خواهید برای دریافت وام بانکی اقدام کنید، برای کسب وکار خود سرمایهگذار جذب کنید یا شریک تجاری بیاورید، وجود یک طرح کسب وکار ضروری است.
• بدون درک بازار هدف خود نمیتوانید به ایدهای تجاری متناسب با شرایط برسید، در مورد رقبا تحقیق کنید، و تحلیل امکانسنجی را برای همه بخشهای یک طرح کسب و کار انجام دهید.
• یک طرح کسب وکار خوب، علاوه بر مشخص کردن موقعیت فعلی و موقعیت مطلوب و دلخواه شما، اقدامات لازم برای رسیدن به موقعیت دلخواه را نیز معین می کند.
• یک طرح کسب وکار اطلاعات اساسی مرتبط با کسب وکار، استراتژی ها و فرهنگ استخدام را در اختیار اعضا، از جمله مدیران و کارکنان قرار می دهد.
• بخش مالی طرح کسب وکار را می توان به عنوان مبنای بودجه کسب وکار در نظر گرفته شود و ابزاری مفید برای مدیریت جریان نقدی ماهانه است.
پس پی بردیم که به یک طرح کسب وکار نیاز داریم. سوال بعدی که باید در نظر بگیرید این است که کدام نوع از طرحهای کسب وکار برای شما مناسب است.
طرح کسب وکار سنتی در مقایسه با طرح کسب وکار یک صفحه ای
انواع مختلفی از طرحهای کسب وکار وجود دارد، از جمله طرحهای استارتآپی، اسناد برنامهریزی داخلی، طرحهای راهبردی، طرحهای عملیاتی و در آخر طرحهای کسب وکاری که با تمرکز بر رشد کسب وکار ایجاد شده اند. اهداف برنامههای کسب وکاری متفاوت است اما به طور کلی، کلیه این طرحها در یکی از دو قالب اصلی قرار میگیرند:
طرح کسب وکار سنتی که به آن طرح تجاری رسمی یا ساختاریافته نیز میگویند.
طرح کسب وکاری ساده شده که به آن طرح تک صفحهای یا طرح ناب هم میگویند.
یک طرح کسب وکار سنتی همان چیزی است که بیشتر صاحبان کسب وکارهای کوچک با شنیدن واژه بیزینس پلن به آن فکر میکنند (و اغلب از آن میترسند). این طرح معمولا یک سند طولانی و بسیار رسمی است و اطلاعات زیادی دارد و مطلوب بسیاری از صاحبان کسب وکارهای جدید است.
یک طرح کسب و کار سنتی بهطورمعمول شامل بخشهای زیر است:
• خلاصه اجرایی: مهم ترین و شاخص ترین اطلاعات در سند کسب وکار شما در خلاصه اجرایی آورده شده است. (این بخش تنها بخشی است که قبل از تصمیمگیری خوانده میشود)
• توضیحات کسب وکاری: اینکه کسب وکار شما در کجا واقع شده است، میزان بزرگی شرکت، چشم انداز و ماموریت کسبوکار، کاری که انجام می دهید و کاری که به انجام آن امیدوار هستید، همگی در این بخش توضیح داده می شوند.
• محصولات و خدمات: فروش آن چیزی که برای مشتریان ارزشی را به همراه دارد.
• تجزیه و تحلیل بازار: بررسی دقیق صنعتی که مایل هستید محصولات یا خدمات خود را در آن بفروش برسانید و همچنین ارائه خلاصه ای از بازار هدف و رقبا.
• راهبردهای بازاریابی: یک طرح کلی از نحوه ورود کسب وکارتان به بازار، نحوه قیمتگذاری، تبلیغ و فروش محصولات و خدمات.
• خلاصه مدیریتی: نحوه شکلگیری ساختار کسب وکارتان، افراد درگیر در کسب وکار و نحوه مدیریت آن در این بخش آورده میشود.
• تجزیه و تحلیل مالی: جزییات مرتبط با تامین مالی در شرایط فعلی، آنچه برای رشد کسب وکارتان در آینده مورد نیاز است و همچنین برآورد هزینه های عملیاتی کسب وکارتان در این بخش آورده میشود.
خبر خوبی نیست اما باید بگوییم که نوشتن یک طرح کسب وکار سنتی بسیار زمان بر است و تحقیقات بسیاری باید صورت گیرد تا بتوان یک طرح کسب وکار سنتی نوشت. اما خبر خوب اینکه همه کسب وکارها به طرح سنتی نیاز ندارند. حال به دومین قالب طرح کسب وکار یعنی طرح کسب وکار یک صفحه ای می پردازیم.
طرح کسب وکاری ساده یا یک صفحهای
این یک طرح کسب وکار ساده و خلاصه است که می تواند نقطه شروعی برای طرح کسب وکار سنتی باشد. با وجود اینکه طرح کسب وکار تک صفحه ای، یک نسخه خلاصه از بیزینس پلن سنتی شماست، اما همچنان میبایست اطلاعاتی را تهیه کنید که مختص کسب وکار شماست، در این صورت یک طرح کسب وکاری کاربردی خواهید داشت.
وقتیکه طرح کسب و کار ساده یا تک صفحه ای خود را ایجاد کردید، آمادهباشید تا به سؤالات زیر پاسخ دهید:
• چشم انداز: چه چیزی را خلق می کنید؟ کسب وکار شما در یکسال، سه سال و پنج سال آینده به کجا خواهد رسید.
• ماموریت: رسالت شما چیست؟ چرا این کسب وکار را شروع کرده اید؟ هدف شما چیست؟
• اهداف: آیا اهداف خود را به شیوه هدف گذاری SMART تعریف کرده اید؟ میزان موفقیت در دستیابی به اهدافتان را چگونه ارزیابی می کنید؟
• راهبردها: چگونه می خواهید کسب وکار خود را ایجاد کنید؟ چه چیزی را به فروش می رسانید؟ ارزش پیشنهادی شما چیست؟ و چه چیزی شما را از رقبا متمایز می کند؟
• هزینه راه اندازی: میزان سرمایه اولیه که برای راه اندازی کسب وکار خود نیاز دارید، چقدر است؟
• هزینه های پیش بینی شده: چه هزینه هایی را به صورت ماهانه بعد از راه اندازی کسب وکارتان پیش بینی می کنید؟ بازه سه ماهه، شش ماهه و یکساله هزینه ها را پیشبینی کنید.
• درآمد موردنظر: درآمد ماهانه خود را بعد از راه اندازی چه میزان پیش بینی می کنید؟ درآمدتان را در بازه سه ماهه، شش ماهه و یکساله نیز پیشبینی کنید.
• برنامه اجرایی: موارد اجرایی خاص و وظایفی که برای تکمیل فعالیت ها باید انجام دهید را مشخص کنید. نقاط عطف آینده شما چیست؟ برای رسیدن به اهداف خود چه کارهایی باید انجام دهید؟
بعد از پاسخگویی به سوالات فوق، یک طرح کسب وکاری خواهید داشت که می توانید با استفاده از آن کسب وکار خود را به مرحله اجرایی برسانید.
ابزارهایی که به شما کمک میکنند تا طرح کسب وکار خود را بهبود بخشید.
خلق یک طرح کسب وکار به زمان و توجه متمرکز نیاز دارد. ابزارهایی برای برنامه ریزی طرح کسب وکار وجود دارد که به سادهسازی روندها کمک می کنند و بسیاری از آن ها به صورت رایگان در دسترس هستند. قالب های کلی برای طرح کسب وکار وجود دارد: از جمله قالب طرح کسب وکار سنتی و قالب طرح کسب وکار ساده یا تک صفحه ای. همچنین آموزش های مرتبط در این زمینه نیز در دسترس هستند مانند آموزش برنامه ریزی کسب وکار ویدیویی.
ابزارهای آنلاین جامع را فراموش نکنید مثل ابزار بیزینس پلن SBA و سرویسهایی مانند RocketLawyer که با فرمت و سازماندهی طرح کسب وکارتان باعث صرفه جویی در زمان می شود. همانطور که طرح کسب و کار کوچک خود را شروع کردید، این ابزارهای فرعی طرح کسب وکار را هم کشف کنید تا ببینید چطور میتوانید این فرآیند را سادهتر کنید.
اشتباهی که بسیاری از صاحبان کسب وکار مرتکب می شوند این است که یک بیزنس پلن مینویسند زیرا به آنها گفته شده است به یک بیزینس پلن نیاز دارند و در نهایت به طور کلی آن را فراموش می کنند.
پس از ایجاد یک طرح کسب وکار، آن را به عنوان یک ابزار داخلی در نظر بگیرید و به صورت پیوسته در کسب وکارتان از آن بهره ببرید. در صورت لزوم طرح کسب وکارتان را به روز کنید تا متناسب با تغییرات و در حین اجرای کار نیز از آن بهره ببرید.
به خاطر داشته باشید که موثرترین طرح کسب وکاری به عنوان یک سند زنده و پویا مورد استفاده قرار می گیرد و در تصمیم گیریتان به شما کمک می کند و کسب وکارتان را در مسیر صعودی نگه می دارد.
مترجم: زهرا سلیمان زاده کارشناس روابط عمومی
Business Plan
What Is a Business Plan?
A business plan is a written document that describes in detail how a business—usually a startup—defines its objectives and how it is to go about achieving its goals. A business plan lays out a written roadmap for the firm from marketing, financial, and operational standpoints.
Business plans are important documents used to attract investment before a company has established a proven track record. They are also a good way for companies to keep themselves on target going forward.
Although they’re especially useful for new businesses, every company should have a business plan. Ideally, the plan is reviewed and updated periodically to see if goals have been met or have changed and evolved. Sometimes, a new business plan is created for an established business that has decided to move in a new direction.
Key Takeaways
- A business plan is a written document describing a company’s core business activities, objectives, and how it plans to achieve its goals.
- Startup companies use business plans to get off the ground and attract outside investors.
- Businesses may come up with a lengthier traditional business plan or a shorter lean startup business plan.
- Good business plans should include an executive summary, products and services, marketing strategy and analysis, financial planning, and a budget.
Want Funding? You Need a Business Plan
Understanding Business Plans
A business plan is a fundamental document that any startup business needs to have in place prior to beginning operations. Banks and venture capital firms indeed often make writing a viable business plan a prerequisite before considering providing capital to new businesses.
Operating without a business plan is not usually a good idea. In fact, very few companies are able to last very long without one. There are definitely more benefits to creating and sticking to a good business plan—including being able to think through ideas without putting too much money into them and, ultimately, losing in the end.
A good business plan should outline all the projected costs and possible pitfalls of each decision a company makes. Business plans, even among competitors in the same industry, are rarely identical. But they all tend to have the same basic elements, including an executive summary of the business and a detailed description of the business, its services, and its products. It also states how the business intends to achieve its goals.
The plan should include at least an overview of the industry of which the business will be a part, and how it will distinguish itself from its potential competitors.
While it’s a good idea to give as much detail as possible, it’s also important to be sure the plan is concise so the reader will want to get to the end.
Elements of a Business Plan
The length of the business plan varies greatly from business-to-business. All of the information should fit into a 15- to 20-page document. If there are crucial elements of the business plan that take up a lot of space—such as applications for patents—they should be referenced in the main plan and included as appendices.
As mentioned above, no two business plans are the same. But they all have the same elements. Below are some of the common and key parts of a business plan.
- Executive summary: This section outlines the company and includes the mission statement along with any information about the company’s leadership, employees, operations, and location.
- Products and services: Here, the company can outline the products and services it will offer, and may also include pricing, product lifespan, and benefits to the consumer. Other factors that may go into this section include production and manufacturing processes, any patents the company may have, as well as proprietary technology. Any information about research and development (R&D) can also be included here.
- Market analysis: A firm needs a good handle of the industry as well as its target market. It will outline who the competition is and how it factors in the industry, along with its strengths and weaknesses. It will also describe the expected consumer demand for what the businesses is selling and how easy or difficult it may be to grab market share from incumbents.
- Marketing strategy: This area describes how the company will attract and keep its customer base and how it intends to reach the consumer. This means a clear distribution channel must be outlined. It will also spell out advertising and marketing campaign plans and through what types of media those campaigns will exist on.
- Financial planning: In order to attract the party reading the business plan, the company should include its financial planning and future projections. Financial statements, balance sheets, and other financial information may be included for already-established businesses. New businesses will instead include targets and estimates for the first few years of the business and any potential investors.
- Budget: Any good company needs to have a budget in place. This includes costs related to staffing, development, manufacturing, marketing, and any other expenses related to the business.
Types of Business Plans
Business plans help companies identify their objectives and remain on track. They can help companies start and manage themselves, and to help grow after they’re up and running. They also act as a means to get people to work with and invest in the business.
Although there are no right or wrong business plans, they can fall into two different categories—traditional or lean startup. According to the Small Business Administration, the traditional business plan is the most common. They are standard, with much more detail in each section. These tend to be much longer and require a lot more work.
Lean startup business plans, on the other hand, use a standard structure even though they aren’t as common in the business world. These business plans are short—as short as one page—and have very little detail. If a company uses this kind of plan, they should expect to provide more detail if an investor or lender requests it.
Special Considerations
Financial Projections
A complete business plan must include a set of financial projections for the business. These forward-looking projected financial statements are often called pro-forma financial statements or simply the “pro-formas.” These statements include the overall budget, current and projected financing needs, a market analysis, and the company’s marketing strategy.
Other Considerations for a Business Plan
The idea behind putting together a business plan is to enable owners to have a more defined picture of potential costs and drawbacks to certain business decisions and to help them modify their structures accordingly before implementing these ideas. It also allows owners to project what type of financing is required to get their businesses up and running.
If there are any especially interesting aspects of the business, they should be highlighted and used to attract financing. For example, Tesla Motors.’s electric car business essentially began only as a business plan.
A business plan is not meant to be a static document. As the business grows and evolves, so too should the business plan. An annual review of the plan allows an entrepreneur to update it when taking markets into consideration. It also provides an opportunity to look back and see what has been achieved and what has not. Think of it as a living document that grows and evolves with your business.